lauantai 1. heinäkuuta 2017

Navettakulttuuria vai kulttuurinavetta?

Täksi kesäksi Marjatilan Navetasta näyttää muodostuneen kulttuurinavetta: brittifolkbändi Isaran keikka kesäkuulla aloitti kulttuuritarjonnan, ja monenmoista muuta tapahtumaa on nyt tulossa.

Eilen Navettaan siirtyi raakkuja eli jokihelmisimpukoita esittelevä näyttely Seitsemisten luontokeskuksesta. Raakku on erittäin uhanalainen laji, ja täällä Hämeenkyrön suunnalla tiedetään raakkuja majailevan jopa kolmessa eri joessa. Hämeenkyrön kunnalla on Nokian ja Ylöjärven kaupunkien kanssa käynnissä yhteistyöhanke "Kolmen helmen joet", jonka tavoitteena on edistää raakkujen suojelua. Raakut - Pirkanmaan helmet - niminen näyttely on avoinna päivittäiin klo 12 - 18 heinä- ja elokuussa.

Navetasta on kuoriutumassa myös kesäteatteri - kiitos tamperelaisen improvisaatioteatteri Snorkkelin , joka tulee esiintymään neljä kertaa nyt heinäkuun alussa. Näytökset ovat ti 4.7., ke 5.7., ti 11.7. ja ke 12.7. Näytös alkaa klo 18, ja kestää vaajaa pari tuntia (näytöksessä on väliaika).

Elokuussa Navetalla soivat keskiaikaiset sävelet, kun Steve Tyler ja Katy Marchant saapuvat lukuisine soittimineen esiintymään. Liput 10 € ovat tulossa myyntiin pian.

Ehkä tätä Navetan muutosta eläintenpitopaikasta toisenlaiseksi pitopaikaksi voi pitää jonkin asteisena kulttuurievoluutiona eli kulttuurin kehittymisenä. Alunperin sana "kulttuuri" (lat. cultura) on tarkoittanut maanviljelystä, ja vasta myöhemmin - ehkä 1700-luvulta alkaen - sanan merkitys laajeni kattamaan laajemmin esimerkiksi tiedettä, taidetta ja tekniikkaa. Aikanaan valmistuessaan Marjatilan Navetta oli Mahnalan uudenaikaisin navetta: sonnat ajettiin hevosella lehmien takaa suoraan lantalaan ja vesikupit toimivat automaattisesti vedenpaineella. Nykyaikaisin termein voisi siis sanoa, että sonnanpoisto ja vesijärjestelmä oli automatisoitu. Onkohan meillä siis yhä edelleen kylän modernein Navetta: kulttuuri-sanan merkitys on vuosisatojen aikana muuttunut, ja vastaavasti Navetan käyttötavat ovat vuosien varrella muuntuneet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti